Bizi takip edin
|
EN

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Hakkında

Sağlıktan eğlenceye, ticaretten sanayiye hemen hemen her yerde elektrik ve elektronik mühendisleri tarafından geliştirilen uygulamalarla karşılaşırız. Enerjiden kimyaya,eğitimden tarıma, inşaattan otomotiv endüstrisine kadar her sektörde, elektrik ve elektronik mühendisleri sistemlerin veriminin artmasının yanı sıra, sistemlerin yönetimi, kontrolü, testleri ile ilgili birçok ürün geliştirmişlerdir.
 
Radyo ve televizyon cihazları, internet, mobil telefonlar, haberleşme, elektronik ticaret, enerji, otomasyon, güvenlik, beyaz eşya gibi bir çok üründe son yıllardaki gelişmeler elektrik ve elektronik mühendislerinin çalışmalarının sonucudur. Elektrik ve elektronik mühendisleri, sağlık sektöründe bir yandan insan vücuduna konulan ölçme duyargaları geliştirirken, bir yandan da bu ölçme sonuçlarını kullanan kontrol ve uyarı cihazları geliştirmektedir. Ulaşımda, fabrikalarda, madenlerde ve evlerde güvenlik konularında en çok çözüm geliştirenler elektrik ve elektronik mühendisleridir. Eskiden bir televizyon kanalının kapladığı frekans bölgesine bugün bir çok televizyon kanalının konabilmesi, sayısal televizyon ve görüntü kodlama konusunda elektronik mühendislerinin yaptığı çalışmalar sonucudur. Enerji dağıtımın en az kayıpla yapılabilmesi, elektrik kesintilerinin minimuma indirilmesi elektrik mühendisleri tarafından gerçekleştirilmektedir.

Elektrik ve Elektronik Mühendisleri; Bilgisayarlar ve Gömülü Sistemler, Ölçme ve Kontrol, Sayısal ve Analog Elektronik, Tüm devre (Çip) Tasarımı ve Yapımı, Yarıiletken Malzemeler, Nanoteknoloji, Mikro-Elektro-Mekanikal-Sistemler (MEMS), İşaret İşleme (Görüntü İşleme, Video İşleme, Ses İşleme, Kodlama ve Kripto), Biyoelektronik ve Biyomedikal, Mikrodalga – Antenler, Haberleşme ve Telekomünikasyon, Fiber Optik Haberleşme, Fotonik, Ses Mühendisliği,  Akustik Mühendisliği, Elektrik Makineleri, Yüksek Gerilim ve Enerji, Yenilenebilir Enerji, Güç Elektroniği, Otomatik Kontrol alanlarında çalışırlar. Elektrik ve Elektronik Mühendisleri bu alanlarda malzeme, modül, cihaz ve sistem geliştirirler. Yapılacak çalışmalar kuramsal olabileceği gibi uygulamaya yönelik olabilir.
 

 

Yeni sistem tasarlamanın ya da geliştirmenin yanı sıra, bu sistemleri üretmek ya da daha kolay üretilmesi için sistemler geliştirmek; üretilen bu sistemleri test etmek, test edecek sistemler geliştirmek; bu sistemleri işletmek,daha kolay işletilmesini sağlayacak sistemler geliştirmek; çalışan sistemlerin bakımını yapmak ve daha kolay bakım yapılmasını sağlayacak sistemler geliştirmek, elektrik ve elektronik mühendislerinin uğraş alanlarıdır.
 
Elektrik ve Elektronik mühendisleri her zaman problemlere pratik ve uygulanabilir çözümler geliştirmek için çalışmışlardır. Araştırma ve geliştirme Elektrik ve Elektronik mühendisliğinde önemli bir aşamadır. Yeni ürünlerin tasarımında elektrik ve elektronik mühendisleri, diğer mühendislerle birlikte bir takım çalışması yaparlar. Tasarım aşamasını üretim, test, sistem oluşturma, işletme ve bakım aşamaları izler. Ayrıca elektrik ve elektronik mühendisleri sistemlerin pazarlanmasında ve sistem kurulumunda eğitmen olarak da görev alabilirler.

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği en geniş ve en hızlı büyüyen mühendislik alanıdır. İzmir Ekonomi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü, öğrencilerine bu hızla değişen teknolojiyi özümseyecek ve yeni gelişmeleri kolayca takip edecek bir eğitim vermek amacı ile örgütlenmiştir. Elektrik ve Elektronik mühendisliği öğrencileri, kendilerine eğitimleri sırasında sunulan bölüm içi ve bölüm dışı seçmeli dersler arasında yaptıkları seçimle, hangi sektörde ve hangi aşamalarda çalışabileceklerine karar verebileceklerdir.
 
Son yıllarda elektrik ve elektronik sistemleri, bünyelerine eklenen programlanabilir modüller ile daha ‘akıllı’ olmuşlardır. Böylece bu sistemler yeni bir duruma kolayca ve farklı bir tepki verir hale gelmişlerdir. İçlerinde gömülü özel elektronik devreler ve gömülü yazılımlar bulunan elektrik ve elektronik sistemleri, donanımların ve içlerindeki gömülü yazılımların kapasitesi ölçüsünde kullanıcılara daha farklı uygulamalar sunabileceklerdir. İzmir Ekonomi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri kuramsal derslerin paralelinde yapacakları uygulamalar ve laboratuvar çalışmaları ile, mezun olduklarında aranılan bir eleman vasfına sahip olacaklar, problem çözme ve uygulama geliştirme konusunda yetkin olacaklardır.  
 
Dünya genelinde endüstri ve özel-kamusal işyeri yöneticileriyle yapılan anketler,  bir elektrik-elektronik mühendisinden temel beklentilerin;
  - Gerçek mühendislik problemlerini tanımlayabilme ve çözebilme,
  - Bilimsel-teknolojik ve diğer gelişmelere karşı kendini yenileyebilme,
  - Hem takım çalışmasını, hem de bağımsız olarak çalışmayı başarabilme
  - En az bir yabancı dil bilen,
  - Bilişim teknolojilerine hakim
  - Yazılı-sözlü etkin iletişim kurabilme
olduğunu göstermektedir.
 
İzmir Ekonomi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü akademik kadrosu tecrübeli ve konularında uzman yerli ve yabancı öğretim üyelerinden oluşmaktadır. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü lisans programının eğitim amaçları, endüstrinin beklenti ve gereksinimlerini karşılayacak biçimde belirlenmiş ve söz konusu becerileri kazandıracak biçimde kuramsal ve uygulamalı derslerden oluşturulan program, öğrencilerin kazanımlarının sürekli olarak ölçülmesi ve değerlendirilmesi ile etkin bir biçimde uygulanmaktadır.